Kulinaria: Korzenne przyprawy, lukier, czekolada... Czas na świąteczne pierniki! Najlepsze przepisy
Pierniczki poleca Anna Derach, nauczycielka przedmiotów zawodowych w łódzkim Gastronomiku Składniki: · 1 kg mąki pszennej ( jeżeli użyjecie żytniej wasze pierniczki utrzymają dłużej świeżość) · szczypta soli · 2 opakowania przyprawy do piernika · 4 łyżki kakao · 1 łyżeczka sody + 1 łyżeczka śmietany 18% ( pierniczki nie będą mieć kwaśnego posmaku sody po upieczeniu) · 150 g masła · 260 g miodu · 400 g cukru pudru · 6 jaj (rozm. M) Wykonanie : Mąkę, kakao, sól przesiać do miski. Sodę wymieszać ze śmietaną. Masło rozpuścić w kąpieli wodnej lub na małym ogniu dodać miód i starannie wymieszać, następnie przesiany cukier puder i jajka (sprawdzić czy mieszanina nie jest za gorąca , bo zetną się białka). Przestudzoną masę wlewamy do miski z mąką i zarabiamy. Gdy uzyskamy jednolitą masę szczelnie przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na 24 godziny (ciasto będzie miało luźną konsystencję). Rozwałkowujemy ciasto na 2-3 mm, podsypując mąką wycinamy pierniczki (należy przed pieczeniem omieść ciastka z nadmiaru mąki suchym pędzelkiem). Pieczemy w temp. 180 st. C przez 7-8 min. Wystudzone pierniczki lakierujemy za pomocą pędzelka jajkiem rozmąconym z mlekiem i suszymy 10 min w temp. 70 st. C. Gotowe dekorujemy lukrem. Na lukier bierzemy 160 g cukru pudru i jedno białko (należy pamiętać o wyparzeniu jajka). Do miski przesiać cukier dodać białko i ucierać ok 30 min metalową łyżką lub drewnianą kulą. Przed użyciem dokładnie wymieszać.