MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
10 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Przyda się nie tylko do gotowania, ale też jako środek...
fot. pixabay.com

Nie wyrzucaj skórek pomarańczy. Oto kilka sposobów na to, jak je wykorzystać. Wysprzątasz dom na błysk i odświeżysz powietrze

Olejek pomarańczowy

Przyda się nie tylko do gotowania, ale też jako środek pielęgnacyjny. Obieramy skórkę z 10 dużych pomarańczy, wkładamy je do miski i odstawiamy na 2 godziny do wyschnięcia. Mielimy skórki w robocie kuchennym, aż będą suchą pastą. Przekładamy pastę do słoika, dodajemy pół szklanki wódki (lub tyle, aby przykryła skórki), zamykamy. Odstawiamy słoik w dobrze nasłonecznionym miejscu na 3 dni, wstrząsamy kilka razy dziennie. Następnie odcedzamy mieszankę przez sito, skórki spełniły swoją rolę – nie będą nam już potrzebne. Wlewamy płyn do miski i odstawiamy na co najmniej 12 godzin, aby odparował alkohol. Tak powstały olejek przechowujemy w buteleczce z ciemnego szkła. Olejek może być używany jako aromat podczas pieczenia czy gotowania albo do sprzątania, a nawet kąpieli.

Zobacz również

Konsulat RP ostrzega. Ważny komunikat dla turystów we Włoszech

Konsulat RP ostrzega. Ważny komunikat dla turystów we Włoszech

Wyniki egzaminu ósmoklasisty. Zobacz wyniki uczniów ze szkół podstawowych

Wyniki egzaminu ósmoklasisty. Zobacz wyniki uczniów ze szkół podstawowych

Polecamy

Pomysłowe tiramisu malinowe. Poleca je włoski kucharz. Palce lizać!

Pomysłowe tiramisu malinowe. Poleca je włoski kucharz. Palce lizać!

Dodają tę pastę do kawy. Sekret urody i sposób na odchudzanie prosto z Grecji

Dodają tę pastę do kawy. Sekret urody i sposób na odchudzanie prosto z Grecji

Najlepsza zupa soczewicowa. Zrobisz ją w jednym garnku

Najlepsza zupa soczewicowa. Zrobisz ją w jednym garnku