Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Takie błędy popełniamy najczęściej przyrządzając kotlety schabowe. Zobacz, jak prawidłowo usmażyć schabowego

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
ednak wiele osób popełnia błędy, przygotowującZebraliśmy te najczęstsze. Sprawdź, czy też tak robisz!

Spis treści

Kotlety schabowe

Kotlety schabowe to bardzo popularne danie w polskiej kuchni. Przygotowuje się je z ubitych tłuczkiem do mięsa plastrów schabu obtoczonych w panierce z jajka, mąki i bułki tartej.

Taki kotlet podaje się najczęściej z ziemniakami lub frytkami i porcją surówki lub gotowanych warzyw.

Takie błędy popełniamy najczęściej przyrządzając kotlety schabowe

Kotlety schabowe to szybka do zrobienia potrawa, ale ich prawidłowe przygotowanie wcale nie jest takie proste. Wiele osób popełnia błędy zarówno przy obrabianiu mięsa, jak i smażeniu.

Jest wiele sposobów jak zepsuć kotlety schabowe

Nieodpowiednie mięso - kupując mięso na kotlety schabowe trzeba zwrócić uwagę na jego wygląd. Najlepiej wybrać mięso: soczyste, o różowej barwie, lekko wyczuwalnym zapachu, marmurkowe czyli lekko przerośnięte tłuszczem, bez suchych brzegów. Schab ma być wilgotny, ale nie mokry.

Nieświeże mięso - surowy schab czym dłużej leży w naszej lodówce tym gorzej. Najlepiej usmażyć schabowe w dniu zakupu ale jeśli musimy przechowywać mięso to pamiętajmy, by zostawić je w lodówce, maksymalnie dwa dni, w temperaturze ok. 2 stopni Celcjusza

Płukanie mięsa pod kranem - to popularny nawyk, jednak bardzo często jest przyczyną roznoszenia po naszej kuchni bakterii i może być groźny dla zdrowia. Myjąc schab pod bieżącą wodą bardzo często chlapiemy na blat i szafki. Jeśli już musimy umyć mięso najlepiej nalać wodę do dużego garnka i w nim wypłukać schab. Następnie warto osuszyć mięso papierowym ręcznikiem.

Brak osobnej deski do krojenia mięsa - to bardzo częsty błąd, który może stanowić zagrożenie dla naszego zdrowia. Dlatego pamiętajmy: by uniknąć zakażenia groźnymi bakteriami, zawsze używajmy do surowego mięsa osobnej, przeznaczonej tylko w tym celu, deski.

Za cienkie kawałki - mięso na schab nie powinno być zbyt cienkie. Najlepsze są kawałki o grubości od 1,5 do 2 cm.

Zbyt cienko roztłuczone mięso - Nie można tłuc mięsa z całych sił, kotlety mogą się wtedy rozpaść. Tłuczka do mięsa warto używać delikatniej, mięso powinno być elastyczne i równej grubości

Mięso nieosolone - kotlety schabowe warto dobrze doprawić solą i pieprzem przed smażeniem. Idealnie, jeśli uda nam się na kilka godzin zamarynować schabowe w mleku z cebulą i przyprawami. Dzięki temu schabowe wyjdą miękkie i aromatyczne. Przed smażeniem należy je dokładnie osuszyć z mleka.

Za mało lub za dużo panierki - kotlet schabowy panierujemy kolejno w mące, roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej. Warto zrobić to dokładnie, by uzyskać równą panierkę na całej powierzchni mięsa. Ważne jest tu jednak wyczucie. Zbyt dużo wklepanej bułki tartej sprawi, że kotlet będzie ciężki w smaku.

Smażenie na kiepskim oleju - polskie schabowe powinno smażyć się na dobrze rozgrzanym smalcu. Innym, równie dobrym rozwiązaniem jest smażenie kotletów na maśle klarowanym.

Za mało rozgrzana patelnia - Jeśli zaczniemy smażyć schabowe na zbyt mało rozgrzanej patelni panierka zacznie odchodzić od mięsa, co nie tylko wygląda mało estetycznie, ale również spowoduje, że jej kawałki zaczną się przypalać.

Przepis na idealne kotlety schabowe

(porcja dla 4 osób, czas przygotowania: marynowanie 2 godziny, smażenie 20 min)

Składniki:
4 kawałki schabu
200 ml mleka
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
sól i pieprz
jajko
4 łyżki mąki pszennej
6 łyżek bułki tartej
100 g smalcu

Jak zrobić kotlety schabowe?

  1. Zacznij od rozbicia kotletów schabowych.
  2. Oprósz mięso solą i pieprzem i przełóż do miski
  3. Zalej mięso mlekiem, dodaj posiekaną cebulę, obrany czosnek , listki laurowe i ziele angielskie.
  4. Tak przygotowane schabowe przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 2 godziny.
  5. Wyjmij mięso z mleka i dokładnie osusz ręcznikiem
  6. Przygotuj trzy talerze. Do jednego wbij jajko i roztrzep widelcem. Do drugiego wsyp mąkę, a do trzeciego bułkę tartą.
  7. Rozgrzej smalec na patelni.
  8. Kotlety panieruj kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
  9. Smaż na rozgrzanej patelni, na złoty kolor z obu stron.
  10. Zdejmij kotlety z patelni do naczynia wyłożonego ręcznikiem papierowym, dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.
  11. Gotowe, smacznego!
od 7 lat
Wideo

21 kwietnia II tura wyborów. Ciekawe pojedynki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na koluszki.naszemiasto.pl Nasze Miasto