Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Weekend z kuchnią tajską nad zalewem w Lisowicach

Karolina Brózda
Karolina Brózda
Grzegorz Gałasiński
Dziś nad zalewem w Lisowicach można spróbować specjałów kuchni tajskiej.

Nad wodą przez cały dzień parkuje food truck, w którym można kupić m.in. frytki z batatów i panierowane kalmary.

Sztuka kulinarna Tajlandii na przestrzeni wieków kształtowała się pod wyraźnym wpływem kuchni chińskiej z północy i kuchni indyjskiej z zachodu. Choć generalnie pod wieloma względami bliższa tej pierwszej, wpływy kuchni indyjskiej są również wyraźne, przykładem może być częstsze niż w kuchni Chin występowanie ostrych dań typu curry.

Wśród innych kuchni wschodniej Azji kuchnię tajską należy ocenić jako jedną z bardziej pikantnych i aromatycznych. Jej cechą jest również większa „swoboda” w sposobie przygotowywania dań, nie ma tu tak sztywnych zasad, jak np. w Chinach, proporcje użytych składników i, co za tym idzie, smak potrawy zależą w dużej mierze od indywidualnego stylu kucharza. Wśród składników dań wyraźnie większą niż w kuchni chińskiej rolę odgrywają owoce morza, w szczególności skorupiaki.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dziennik Zachodni / Wielki Piątek

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na koluszki.naszemiasto.pl Nasze Miasto