MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Staphylococcus aureus, czyli gronkowiec złocisty, jest...
fot. Pixabay.com

Zagrożenia w żywności. Jakie bakterie mogą występować w popularnych produktach spożywczych?

Staphylococcus aureus (gronkowiec złocisty)

Staphylococcus aureus, czyli gronkowiec złocisty, jest niebezpieczną bakterią, którą można zarazić się, spożywając skażone mleko i produkty mleczne, lody, pieczywo z kremem, sałatki, wyroby mięsne i wędliny, a także konserwy rybne. Gronkowcowe zatrucie pokarmowe objawia się: bólami brzucha, nudnościami, biegunką i nieznacznie podwyższoną temperaturą ciała. W skrajnych przypadkach na skutek zakażenia gronkowcem złocistym może wystąpić zapaść. Leczenie tego zatrucia pokarmowego polega na przyjmowaniu antybiotyków.

Zobacz również

Droga w Czyżach jak nowa!

NOWE
Droga w Czyżach jak nowa!

Będzie możliwość zwiedzania Zamku Piastów Śląskich z audioprzewodnikiem

NOWE
Będzie możliwość zwiedzania Zamku Piastów Śląskich z audioprzewodnikiem

Polecamy

Od lipca nowa lista leków refundowanych. Jakie preparaty kupisz taniej?

Od lipca nowa lista leków refundowanych. Jakie preparaty kupisz taniej?

Nowość w WhatsApp już dostępna. Co się zmieniło?

Nowość w WhatsApp już dostępna. Co się zmieniło?

Popularny płyn do płukania jamy ustnej zwiększa ryzyko raka? Szokujące wyniki badań

HIT DNIA
Popularny płyn do płukania jamy ustnej zwiększa ryzyko raka? Szokujące wyniki badań