Kulinaria: Korzenne przyprawy, lukier, czekolada... Czas na świąteczne pierniki! Najlepsze przepisy
Pierniki – choć uważane za staropolski przysmak - pochodzą z okolic dzisiejszej Holandii. Wypiekane są w różnych częściach Europy – i nie tylko. Mają do nich słabość Niemcy. Francuzi zajadają się pikantnym chlebem miodowym - pain d'épices. W Szwajcarii królują lukrowane pierniczki z Bazylei. No i kto nie zna Ciastka – brytyjskiego ludka piernikowego zdobionego rozmaitymi polewami albo szwedzkich cienkich piernikowych ciasteczek w kształcie reniferów, gwiazdek czy serc? Skąd nazwa „piernik"? Polska nazwa ciasta „piernik” wywodzi się od słowa pierny czyli pieprzny, co odzwierciedlało intensywność przypraw w nim zawartych. Najstarszy zachowany polski przepis na piernik pochodzi z 1725 roku z… poradnika medycznego, a zalecano go w razie niestrawności lub przeziębienia. Piernik obrósł też w legendy o swoim powstaniu. W jednej z wersji wymyślił go przez przypadek pewien czeladnik, który przez pomyłkę dodał do ciasta korzenne przyprawy. Efekt tak przypadł mu do gustu, że postanowił nowy produkt wprowadzić do cukierni. Wyjątkowy smak wkrótce podbił serca jego klientów i wpisał się na stałe w poczet ulubionych słodyczy wszystkich łasuchów. Skąd ten piernikowy smak? Ano od przypraw. Dziś możemy kupić gotowe mieszanki pod nazwą „przyprawa korzenna do piernika”. Co kryje? Zmielone (lub bardzo drobno tłuczone) aromatyczne składniki: cynamon, goździki, imbir, kardamon, gałkę muszkatołową, ziele angielskie, anyż, kolendrę. Z czym piernik? Wśród piernikowych dodatków od lat królują orzechy, miód, skórka pomarańczowa oraz czekolada. Ciasto przekłada się tradycyjnie marmoladą śliwkową, ale w cukierniach i sklepach mamy pierniczki nadziewane też marmoladą wieloowocową z jabłkiem. Świetnie orzeźwia je też nadzienie porzeczkowe czy wiśniowe.