Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 5
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze. Po ostatnim zdjęciu przejdziesz na i.pl.
Poprzednie
Przejdź na i.pl
Przesuń w prawo aby przejść na i.pl
Torcik piernikowo-figowy - przepis Justyny Dragan
SKŁADNIKI:...
fot. Justyna Dragan

Kulinaria: Korzenne przyprawy, lukier, czekolada... Czas na świąteczne pierniki! Najlepsze przepisy

Torcik piernikowo-figowy - przepis Justyny Dragan SKŁADNIKI: (na tortownicę o średnicy 22 cm) Powidła figowe -250 g suszonych fig Bakal Soft -ok. 80 ml soku z pomarańczy -skórka otarta z 1/2 pomarańczy (sparzonej) -1 płaska łyżeczka cynamonu Ciasto czekoladowo-piernikowe: -100 g gorzkiej czekolady -4 jajka -250 g cukru -350 g mąki pszennej -20 g naturalnego kakao -2 łyżki przyprawy do piernika -2 łyżeczki proszku do pieczenia -3/4 łyżeczki sody oczyszczonej - 1/3 łyżeczki soli -100 g oleju rzepakowego -350 g maślanki naturalnej -50 g powideł figowych (patrz powyżej) Krem korzenny: -500 g śmietanki kremówki 36% -250 g serka mascarpone -40 g cukru pudru -50 g masła orzechowego 100% -2 łyżeczki przyprawy do piernika Do nasączenia: -100 ml mocnej, delikatnie posłodzonej kawy Do dekoracji: -suszone figi Bakal Soft -korzenne ciastka -garść orzechów laskowych -odrobina startej gorzkiej czekolady PRZYGOTOWANIE: Powidła figowe: wszystkie składniki zblendować na gładko do uzyskania gęstych figowych powideł. W razie potrzeby dolać jeszcze odrobinę soku. Ciasto czekoladowo-piernikowe: czekoladę posiekać, umieścić w garnuszku razem z maślanką. Delikatnie podgrzewać, aż do rozpuszczenia (w razie potrzeby można ciepłą mieszankę zblendować, by czekolada prawidłowo połączyła się z maślanką). Wlać olej oraz dodać figowe powidła (50 g). Pozostawić do wystudzenia. Mąkę wymieszać z kakao, przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia i sodą. Przesiać. Jajka ubić z cukrem oraz solą do jasności i puszystości. Miksując na najniższych obrotach, wlać czekoladową mieszankę oraz wsypać przesiane suche składniki. Tak przygotowane ciasto przelać do wysokiej tortownicy o średnicy22 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Piec w 180 st.C przez około 60 minut do tzw. suchego patyczka (ciasto będzie wysokie). Wyjąć i pozostawić do wystudzenia. Krem korzenny: śmietankę ubić na sztywno z serkiem mascarpone, dodając pod koniec cukier puder, masło orzechowe i przyprawę do piernika. Składanie: ostudzone czekoladowe ciasto przekroić na 3 równe blaty. Górny blat wyrównać ścinając nożem „górkę” powstałą podczas pieczenia. Pierwszy blat nasączyć kawą, wysmarować figowymi powidłami, wyłożyć korzenny krem i przykryć drugim blatem ciasta. Powtórzyć czynność. Wierzch i boki tortu wysmarować kremem. Udekorować korzennymi ciastkami, figami, orzechami i odrobiną gorzkiej czekolady. Schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc. Smacznego!

Zobacz również

Nowa wystawa w Dworze Sztuki w Siennicy Różanej

Nowa wystawa w Dworze Sztuki w Siennicy Różanej

Wianki komunijne z żywych i suszonych kwiatów w łódzkiej kwiaciarni „Zakwiatowani”

Wianki komunijne z żywych i suszonych kwiatów w łódzkiej kwiaciarni „Zakwiatowani”

Polecamy

Margaret zdradza wiele sekretów ze swojego życia - WIDEO

TYLKO U NAS
Margaret zdradza wiele sekretów ze swojego życia - WIDEO

Wielogodzinne erekcje i utrata wzroku. 5 powodów sprawi, że nie sięgniesz po Viagrę

Wielogodzinne erekcje i utrata wzroku. 5 powodów sprawi, że nie sięgniesz po Viagrę

Tajemnice szlaku kolei zębatej w Górach Sowich. Nietypowa atrakcja na majówkę

Tajemnice szlaku kolei zębatej w Górach Sowich. Nietypowa atrakcja na majówkę