Takie błędy popełniamy najczęściej przyrządzając kotlety schabowe. Zobacz, jak prawidłowo usmażyć schabowego
Płukanie mięsa pod kranem - to popularny nawyk, jednak bardzo często jest przyczyną roznoszenia po naszej kuchni bakterii i może być groźny dla zdrowia. Myjąc schab pod bieżącą wodą bardzo często chlapiemy na blat i szafki. Jeśli już musimy umyć mięso najlepiej nalać wodę do dużego garnka i w nim wypłukać schab. Następnie warto osuszyć mięso papierowym ręcznikiem.
Brak osobnej deski do krojenia mięsa - to bardzo częsty błąd, który może stanowić zagrożenie dla naszego zdrowia. Dlatego pamiętajmy: by uniknąć zakażenia groźnymi bakteriami, zawsze używajmy do surowego mięsa osobnej, przeznaczonej tylko w tym celu, deski.
Za cienkie kawałki - mięso na schab nie powinno być zbyt cienkie. Najlepsze są kawałki o grubości od 1,5 do 2 cm.
Zbyt cienko roztłuczone mięso - Nie można tłuc mięsa z całych sił, kotlety mogą się wtedy rozpaść. Tłuczka do mięsa warto używać delikatniej, mięso powinno być elastyczne i równej grubości