Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Płukanie mięsa pod kranem - to popularny nawyk, jednak...

Takie błędy popełniamy najczęściej przyrządzając kotlety schabowe. Zobacz, jak prawidłowo usmażyć schabowego

Płukanie mięsa pod kranem - to popularny nawyk, jednak bardzo często jest przyczyną roznoszenia po naszej kuchni bakterii i może być groźny dla zdrowia. Myjąc schab pod bieżącą wodą bardzo często chlapiemy na blat i szafki. Jeśli już musimy umyć mięso najlepiej nalać wodę do dużego garnka i w nim wypłukać schab. Następnie warto osuszyć mięso papierowym ręcznikiem.

Brak osobnej deski do krojenia mięsa - to bardzo częsty błąd, który może stanowić zagrożenie dla naszego zdrowia. Dlatego pamiętajmy: by uniknąć zakażenia groźnymi bakteriami, zawsze używajmy do surowego mięsa osobnej, przeznaczonej tylko w tym celu, deski.

Za cienkie kawałki - mięso na schab nie powinno być zbyt cienkie. Najlepsze są kawałki o grubości od 1,5 do 2 cm.

Zbyt cienko roztłuczone mięso - Nie można tłuc mięsa z całych sił, kotlety mogą się wtedy rozpaść. Tłuczka do mięsa warto używać delikatniej, mięso powinno być elastyczne i równej grubości

Zobacz również

Groźny pożar w Kostrzynie nad Odrą. Paliło się mieszkanie socjalne

Groźny pożar w Kostrzynie nad Odrą. Paliło się mieszkanie socjalne

Amerykanie będą strzelać do wilków jak do kaczek?

NOWE
Amerykanie będą strzelać do wilków jak do kaczek?

Polecamy

Jak ustrzec się kary za grillowanie? Zobacz, co mówią przepisy prawa

Jak ustrzec się kary za grillowanie? Zobacz, co mówią przepisy prawa

Majówka 2024. Wiemy co będzie sprawdzać policja. Specjalne policyjne grupy na drogach

Majówka 2024. Wiemy co będzie sprawdzać policja. Specjalne policyjne grupy na drogach

Jeden trik i jesteś królem majówki. Tak błyskawicznie rozpalisz grilla

Jeden trik i jesteś królem majówki. Tak błyskawicznie rozpalisz grilla